Вбий гординю, поки вона не вбила тебе

Якщо не сьогодні, то завтра або на наступному тижні це рано чи пізно з вами станеться.
Якою буде ваша реакція? Як ви зазвичай реагуєте на похвалу? Наша реакція на високі оцінки від інших людей з плином часу так чи інакше проливає світло на те, як ми ставимося до себе. І я не кажу тут про кожній розмові в соціальних мережах або по електронній пошті, я говорю про загальну тенденцію. Яка наша перша реакція? Ми віддаємо належне Богу, належну Йому славу за наші досягнення на роботі, будинку або в служінні? Або ми задоволено насолоджуємося моментом власної слави, пережовуємо і смакуємо похвалу в своїй голові, як карамельку?
Кожен комплімент і похвала потенційно дають нам можливість для поклоніння. Коли ми тихо насолоджуємося похвалою, навіть не думаючи визнавати в цьому участь Бога, не береться не тільки шанс поклонитися Йому (і закликати інших до цього поклоніння), ми крадемо у Бога належну Йому славу за кожен дар, нами отриманий, за кожне досягнення.

Померти заради похвали
Ви знаєте, як помер апостол Яків, брат Івана? Яків був одним з перших апостолів, одним з кращих друзів Ісуса, Він був першим, хто прийняв смерть за свою віру. Відомі світові під ємним «сини грому», Яків з братом були рибалками, коли їх закликав Христос. Яків бачив воскресіння 12-річної дівчинки (Лк. 8:51). Він стояв поруч з Ісусом на Горі преображення (Лк. 9:28). У ніч, коли Ісус був відданий, він був поруч в Гефсиманському саду (Лк. 22:39).
І цар Ірод вбив його мечем заради розваги сердитих іудеїв (Дії 12: 1-2).

Ірод ненавидів апостолів, але в основному, звичайно, він просто дуже любив себе. Убивши Якова мечем і «бачачи, що це приємно юдеям, слідом за тим взяв і Петра» (Дії 12: 3). Вбити Петра в той же день він не міг через іудейського свята Опрісноків. Але протягом тижня він задумав стратити Петра на очах чесної публіки (Дії 12: 4).
З’явився ангел і врятував Петра із в’язниці (в ланцюгах, зі сплячими по обидва боки солдатами і двома охоронцями біля дверей). Коли на наступний день Ірод зібрався вбити Петра і зрозумів, що той втік, цар замість запланованої жертви стратив вартових (Дії 12:19). Вбивство. Замах на вбивство. І знову вбивства.

Жити заради похвали
Яке це має відношення до нашої реакції на похвалу? У наступних віршах Ірод звертає свій гнів проти жителів Тиру та Сидону, і ті просять про світ і помилування. «У призначений день Ірод убрався в одежу царську, і на підвищенні сів та й до них говорив» (Дії 12:21). «Народ кричав: Голос Бога, а не людини» (Дії 12:22). Він вбивав заради похвали. Він одягався заради похвали. Він все робив заради похвали. І отримував свою нагороду.
Лука далі пише: «Раптом Ангел Господній уразив його за те, що він не віддав слави Богові, черва його з’їла, помер»(Дії 12:23).
Бог не вбив Ірода, коли той позбавляв життя Якова або коли відправляв Петра в ув’язнення для подальшої страти, коли розправився з невинними стражниками. Ні, останньою краплею було, коли Ірод із задоволенням брав поклоніння людей, приписавши собі владу і силу Божу, видаючи себе за мудреця власноруч зробленого, сильного своєю власною силою, великого власною величчю.

Жити заради Христа
В книзі Діянь апостол Павло, здається, потрапляє в схожу ситуацію. Він зцілює каліку в ім’я Ісуса: «А люди, побачивши, що Павло вчинив, піднесли свій голос, говорячи по-лікаонському: Боги в образі людей зійшли до нас» (Дії 14:11). Як на цю хвалу реагує Павло? «Ми – такі ж люди, благовіствуемо вам, щоб ви від оцих ось марнот навернутись до Бога Живого, що створив небо і землю, і море, і все, що в них” (Дії 14:15).
Замість того, щоб упиватися увагою і грітися в променях слави, Павло і Варнава засмутилися (Дії 14:14). І вони скористалися можливістю, щоб сповістити про все, що створив Господь (Дії 14: 15-17). Коли у людей складається враження, що ми зробили щось абсолютно чудове, ми можемо розповісти, що ми ніколи не робимо нічого гідного похвали за власною мудрості або силою. Ми можемо разом з Павлом сказати: «Та благодаттю Божою я те, що є, і благодать Його в мені, не даремна, але я працював більше всіх їх, правда не я, а благодать Божа, що зо мною вона»(1 Кор. 15:10).

Як приймати похвалу
Справжнє смиренність не відмовляється від похвали. Воно відмовляється записувати її на свій рахунок. У листах Павла багато добрих, хвалебних слів:

Перш за все дякую Богові моєму через Ісуса Христа за всіх вас, що віра ваша звіщається по всьому світові. (Рим.1: 8)
Дякую Богові своєму при кожній згадці про вас, завжди в усякій молитві своїй за всіх вас чиню я молитву з радощами, за участь вашу в Євангелії від першого дня аж дотепер (Філ.1: 3-5)
Ми дякуємо Богові завжди за всіх вас, згадуючи про вас в молитвах наших, безперестанку про ваше діло віри і працю любові і терпіння надії на Господа нашого Ісуса Христа перед Богом і Отцем нашим (1Фесс.1: 2,3)
Павло любить прославляти благодать, що діє в інших віруючих, іноді його слова дуже особисті і конкретні (Рим. 16: 3, Філ. 2: 19-23 та ін.). Але він завжди хвалить благодать в людях, а не людей окремо від благодаті. І його похвала завжди рухається від людини до Бога.
Коли хто-небудь хвалить вас за зроблене вдома, на роботі або в служінні, не потрібно лаяти їх, якщо вони не згадали про Бога. Богу угодна радість, яку ми відчуваємо від дарів в інших людях, коли хвалимо і дякуємо кого-небудь. Просто ця похвала не повинна закінчуватися на нас. Прийміть похвалу з благодаттю і смиренням, а потім радісно переведіть прославляння на Бога. Є багато різних способів, щоб розповісти людям, що і ви, і ваш труд – це похідна від благодаті.
Не треба змушувати того хто хвалив вас засоромитися за те, що він приписав вам якісь заслуги. Прийміть його доброту, доставте йому задоволення вашої вдячністю, але постарайтеся допомогти йому побачити, наскільки Бог гідний похвали за ваші таланти, навички та успіх. І за його, до речі, теж.

джерело

реклама

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залиште свій коментар

коментарів

реклама